Què és l’educació?

A simple vista, es veu una paraula, però de significat infinit.

Rebre hui dia una bona educació és una tasca difícil i alhora complexa, per què? us preguntareu, perquè les persones venim amb una gran varietat d’experiències, interessos, motivacions i fortaleses dels diversos tipus d’intel·ligència.

Segons Howard Garner en la “Teoria de les Intel·ligències Múltiples” destaca: Intel·ligència emocional, intel·ligència musical, intel·ligència logicomatemàtica, intel·ligència corporal cinestèsica, intel·ligència espacial, intel·ligència intrapersonal, intel·ligència interpersonal, intel·ligència naturista, en total huit tipus d’intel·ligència. Tal com afirma l’autor, totes les persones són propietàries de cadascuna de les huit classes d’intel·ligència, encara que cadascú destaca més en unes que en unes altres.

D’aquí ve que el docent ha de conéixer les fortaleses de cadascun dels seus alumnes per a poder fomentar-les, ajudar-los a centrar la seua personalitat, a tindre confiança en les seues possibilitats, treballant perquè es desenvolupe com a persona i que siga capaç d’afrontar el seu futur amb èxit.

Quins són els seus avantatges?

Personalitza l’aprenentatge, motiva a l’alumne, facilita l’atenció a la diversitat de l’aula, ofereix un aprenentatge més complet i real, ensenya a aprendre a aprendre, potència moltes habilitats i destreses, fomenta la innovació educativa i proporciona resultats més significatius.

Com treballar les intel·ligències múltiples a l’aula?

Depenent el tipus d’intel·ligència que predomine en l’alumne o atenent a quin es vulga treballar, recomanem sis claus.

  1. Valorar les intel·ligències dels alumnes, és a dir, arribar a ells incidint en la intel·ligència que té més desenvolupada i treballar la resta perquè també les desenvolupen.
  2. Diversificar els continguts i les estratègies didàctiques.
  3. Innovar en les metodologies, com ara: aprenentatge col·laboratiu, treball per projectes, la ludificació o la *flipped *classroom permeten desenvolupar les intel·ligències de manera integral.
  4. Apostar per l’aprenentatge actiu i real.
  5. Utilitzar les TICS.
  6. Avaluar des de les intel·ligències múltiples, a través de: activitats, exercicis, proves, intercanvis d’opinions i avaluacions perquè els alumnes disposen de múltiples oportunitats i enfocaments per a aprendre i demostrar l’aprés.

Segons Eliphas Levi, “Un bon mestre ha de ser capaç de posar-se en el lloc d’aquells que troben difícil l’aprenentatge.”

Com a conclusió a aquesta gran reflexió, el docent ha de posar l’accent a posar en pràctica és model d’ensenyament a l’aula i així aconseguir grans i òptims resultats.

Com diu Pilar Arnaiz (2003) “Una escola de tots i per a tots”.

Inmaculada García Salazar – Professora ONG Recicla-Alacant

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *